Повежи се
На врх

Бранко Росић: Панкер кога је одликовала краљица Елизабета

Да ли би било прикладно да се након уручења одликовања краљице Елизабете II новинару и писцу Бранку Росићу, као првом држављанину Србије коме је припала ова част, зачују тактови „God save the queen“ Сеx Пистолса?

Нисмо сигурни, али је сасвим извесно да је, према честим признањима и самог Росића, везивно ткиво између њега и Велике Британије управо панк чији је истакнути члан и представник и сам био у ондашњем Београду.

Званично образложење за доделу Медаље Британске империје гласи: „за изузетан допринос у промовисању и унапређењу културних веза између Велике Британије и Србије, и то у години у којој обележавамо 180 година званичних дипломатских односа“. И импресивно је, као и податак да је Росић први из Србије који је добио ово одликовање првобитно намењено само Британцима и становницима некадашњих колонија.

Сумњајући у квалитет овдашњих државних одликовања услед њихове, како се то каже, „хиперинфлације“, те имена многих који су их из знаних и незнаних разлога добили, не можемо да предложимо Росића за једно такво и у његовој земљи. С друге стране, његов допринос овдашњој култури немерљив је, бар не званичним признањима. Јер то су они важни, ван мејнстрима, културни радови који заправо доприносе да ова земља буде у корак са светом. То је, на пример, случај са панк бендом Урбана Герила чији је Росић био члан, па се електро групом Берлинер страссе у којој је такође свирао, али и са издавачким подухватом какав је Лексикон EX YU митологије на коме је био сарадник.

Рођен је 1964. у Београду. Као већина добрих, правих новинара није завршио новинарство, већ је дипломирани машински инжењер. Текстове је објављивао у часописима „Playboy“, „Cosmopolitan“, „Max“, „National geographic“, „Б92 онлине“, „Fame“ и дневним новинама Прес. Заменик је главног уредника магазина Недељник. Из своје новинарске каријере издвојио је и ово: „Памтим, на прву лопту, како ми Неда Арнерић кува кафу док траје интервју на који сам дошао Шиндлер лифтом па је питам, због Шиндлерове листе, да ли има макар милилитар јеврејске крви. Памтим Вучића који ми је првом признао да воли Франц Фердинанд, и Борка Стефановића док у згради Министарства иностраних послова причамо о утицају панк групе Клеш… Памтим интервју с Биљаном Србљановић после кога је прочитала прву руку мог романа.“ Тај свој први роман – „А тако је добро почело“ објавио је пре две године.

Један од првих српских музичара који је дао интервју за чувенe енглеске новине „New Musical Express“ и први српски новинар који је добио интервју од култног енглеског музичара Морисија. Због голмана Петра Бороте навијач је Челсија и ОФК Београда.

извор: Данас/аутор: Ивана Матијевић/фото: Станислав Милојковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости