Повежи се
На врх

Бора Ђорђевић – монархија подиже углед држави!

„Чисто сумњам, али можда
Срби нађу новог Вожда“

Бора Ђорђевић, један од највећих песника југословенског рокенрола, тренутно живи и ради на релацији Љубљана-Београд, претежно боравећи у Словенији и даље се активно бавећи музиком. Себе доживљава искључиво као уметника, а идеолошке ставове провлачи између стихова, држећи се утабаног курса искреног патриоте. У разговору за ,,Краљевину“ најављује нови албум од Нове године, прича о музици, песмама, пословној динамици и животу у лаганом ритму.

– Живим у Словенији, на релацији Љубљана – Београд и управо сам након одржаног концерта у Марибору, дошао у Београд да се посветим домаћој публици која прати наш рад, након чега се враћам кући – каже Бора, истичући да као свој садашњи дом види престоницу Словеније. Упитан колико је ватре још остало испод котлића у ком се крчка „Рибља Чорба“, каже да се та ватра никада не гаси. – То је наш начин живота. „Рибља Чорба“ тамо где оде има приоритет, а где год нас зову – ми свирамо. Нема никаквих ограничења, још увек смо на сцени – у младалачком духу поручује стари рокер.

Нови албум „Чорбе“ носиће назив једне од нових песама – „Да тебе није“. – Када ћемо објавити нови албум? То не зна ни полиција! Увек радимо на новим песмама, а албум ће бити објављен кад их доведемо до савршенства које захтева таква целина.  Свирамо већ 3-4 нове песме на концертима и наишле су на позитивну реакцију публике, прихваћене су са одушевљењем, што нам даје мотив и додатну инспирацију за даљи рад. Наслов песме ,,Да тебе није“, уједно ће бити и назив новог албума – додаје Ђорђевић.

„Монархија није ретро“

Бора Ђорђевић је одавно познат као истакнути присталица монархије и велики патриота. Љубав према Србији и приврженост краљевини као државном уређењу појашњава крајње једноставно.

– Свакако да сам присталица монархије јер сматрам да монархија није неки национални ретро, већ да подиже углед држави. Шта недостаје Британији, Белгији, Холандији, Шведској, Шпанији? А осврнимо се на наше стандарде, духовне и материјалне, па шта закључујемо на основу свеопштег утиска? – одговара наш саговорник реторичким питањима.

Према његовом виђењу – данас је то више део традиције, него тренда. – Монарх нема неку стварну власт која му по праву припада. Боље од мене ће актуелну  ситуацију у нашој земљи лишене монархије, објаснити песме из моје најновије књиге ,,Пусто острво“ и циклуса под називом ,,Србија“.

Томпсон ради једно, ја радим друго

На питање како реагује на провокације одређених медија који га неосновано пореде са Томпсоном, одговара да нема ништа против поменутог музичара и човека, али има против одређених идеја.  – Томпсон ради једно, ја радим друго. Ја имам статус уметника и кантаутора, а не певача по потреби. Овде имам статус заслужног уметника на основу свог рада на том пољу. Томпсон можда има интересантне дневно-политичке песме, не знам какав је као уметник. Немам ништа против њега, нити против било кога, али против антисрпске идеје генерално – имам свакако.

Инсерти из збирке ,,Пусто острво“

ПРЕЗИР

,,…Опет су трговци испред храма
много зле крви је међу нама
Свет се променио, све Јуда до Јуде
олош намеће своје идеје
и видим лажне и бивше људе
камелеоне и фарисеје…“

НАШЕ СУНЦЕ ПРЕРАНО ЈЕ ЗАШЛО

„…Деца ће се одрећи предака,
уче оно што званично важи,
тешко да ће између редака
препознати победничке лажи.”

ВОЖД

…Чисто сумњам, али можда
Срби нађу правог Вожда…”,

текст и фото: Н.Е.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости