Повежи се
На врх

Београд добија споменик Краљу Александру Карађорђевићу

Током састанка са руским вајаром Александром Рукавишњиковим делегација Београда, која борави у званичној посети Москви, разговарала је и о споменику краљу Александру Карађорђевићу – где ће бити постављен и како ће изгледати.

– Разговарамо о споменику Александру Карађорђевићу. Рукавишњиков ће послати своје идеје нашем одбору који је основан на нивоу владе и који ће одлучити да ли ће направити конкурс или позвати неког вајара директно, то су све могућности – рекао је Весић новинарима након састанка.

Додао је да је дефинитивно да ће се споменик налазити између Скупштине града Београда и зграде Председништва.

Рукавишњиков је рекао да ће споменик бити урађен тако да краљ Александар Карађорђевић буде на коњу, док ће иза њега бити колонада са фигурама војсковођа и уз то додао да ће он радити скулптуру владара на коњу и постамент.

Додао је да је планирано да скулптуре војсковођа раде српски вајар Зоран Ивановић и један руски вајар, те изразио уверење да ће то бити лепа сарадња.

Подсећамо, у Београду не постоји ни улица која носи назив Александра Карађорђевића иако је као регент заслужан за ослобађање свих територија на којима су живели Срби.

RED PORTAL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости