Повежи се
На врх

Принц Вилијам посетио гроб прабабе Алисе у Јерусалиму

Британски Принц Вилијам боравио је протеклих дана у званичној посети Јерусалиму. Било је то први пут да је неко од чланова британске краљевске породице посетио ове крајеве.

Током неколико дана колико је био у Јерусалиму, принц Вилијам имао је изузетно згуснут распоред обавеза које је морао да испоштује. Са јорданским принцем Хусеином пошетао је остацима једног римског насеља где се његова супруга Кејт Мидлтон играла као девојчица, јер је њена породица боравила ту због очевог посла.

Током неколико дана колико је био у Јерусалиму, принц Вилијам имао је изузетно згуснут распоред обавеза које је морао да испоштује, али није хтео да пропусти прилику да ода почаст својој прабаби, принцези Алиси од Батенберга и Грчке

Такође, дружио се и са победницом Евровизије Нетом Барзилај, од које је добио необичан поклон – машиницу која претвара глас у музику без икаквих инструмената. Међутим, принц Вилијам није пропустио прилику да посети руску православну цркву Свете Марије Магдалене у источном Јерусалиму. Наиме, тамо се налази гроб принцезе Алисе од Батенберга и Грчке, Вилијамове прабабе, мајке његовог деде Филипа и то према њеној жељи. Принцеза Алиса је, иначе, изузетно цењена у Израелу, јер је штитила Јевреје током Другог светског рата.

Пре тога, током посете Јад Вашему, меморијалу Холокауста, принц Вилијам је са поносом указао да је његова прабака призната као „праведник међу народима“, односно неко ко је ризиковао живот да би заштитио Јевреје.

Принцеза Алиса је у Атини, током немачке окупације, скривала чланове једне јеврејске породице. Иако је преминула 1969. године у Бакингемској палати и сахрањена у крипти дворца Виндзор, њени посмртни остаци су 1988. године, у складу са њеним жељама, пренети у Јерусалим, у крипту руске Цркве Свете Марије Магдалене, на Маслиновој гори.

Принцеза је тражила да тамо буде сахрањена поред своје тетке, руске велике кнегиње Јелисавете. Кнегињу, која је била узор принцези Алиси, 1918. године убили су бољшевици током Руске револуције, а касније је проглашена за светицу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости