Повежи се
На врх

Моћна породица

Свет какав познајемо сасвим сигурно не би био исти да се пред крај 13. века, из потпуне анонимности, на политичку сцену Европе није попела породица Хабзбурговаца.

О њој се много писало, снимали су се и филмови, а на нашем подручју оставили су неизбрисив траг – за неке позитиван, а за друге баш и не.

Много се зна о овој моћној породици, али се њихово има везује најчешће за подручје средње Европе. Владали су, наиме, Аустријом, Чешком, Мађарском. Своје прсте су имали и у избору владара Пољске, северних италијанских војводстава, те немачких кнежевина. Где се као династија нисту сместили у престо или изабрали неког од својих штићеника, тамо су Хабзбуршке принцезе удаване и рађале наследнике многих европских краљевских кућа. Међутим, најзанимљивије од свега је што су у једном  дужем временском периоду Хабзбурговци носили курне три велике краљевине и једног царства.

Наиме, читав један век, од краја 16. века до краја 17. века, синови ове моћне породице, носили су круне краљевине Португалије, краљевине Шпаније и краљевине Угарске, те царску круну Светог римског царства. Најмоћнији међу њима био је Карло, у Шпанији познат као Карло Први, а у немачкој традицији као Карло Пети. Након његовог повлачења са престола, династија ће се поделити на аустријске и шпанске хабзбурговце. Ови потоњи су изумрли 1700. године, па је опстала само аустријска линија.

Није прошао ни пола века, а нестаће и чистокрвна аустријска линија ове породице. Наиме Франц Први Стефан Хабзбуршки имао је само једно дете и то Марију Терезију, нама на овдашњим просторима врло добро познату. С обзиром на то да се наследна линија рачунала по мушкој линији, чињеница да нема мушког наследника значила је и крај династије, барем онакве каква је до тада била позната. Марија Терезија удата је за Франца, принца од Лотарингије (Лорене), који је носио и титулу великог војводе Тоскане. Ипак, највише га је за царског супруга препоручивало велико богатство његове породице. Од рођења првог сина Марије Терезије и Франца, Јозефа династија незванично мења име у Хабзбуршко-Лотариншку, али се формално представљају као Хабзбурговци.

Максимилијан од Мексика, фото: Википедија

Многи не знају да је члан ове куће био и на мексичком престолу. Максимилијан Први био је  мексички цар  од 1832. до 1867. и био је члан династије Хабзбург-Лотаринген.

Чланови ове моћне породице владали су и другим земљама, али то заслужује нови текст. И данас се спорадично појављују међу еврпским политичарима, за понешто се, вероватно, и питају. Њихов главни представник сада је Карл фон Хабзбур, син Ота фон Хабзбурга и унук последњег Аустроуграског цара Карла.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Записи