Повежи се
На врх

15 чињеница које кажу да је Бутан најсрећнија земља на свету

Краљевина Бутан је будистичка монархија смештена на Хималајима и окружена Кином и Индијом. Њен главни град је Тимпу, простире се на територији од око 39 квадратних километара и има нешто мање од 800 хиљада становника.

фото: www.discoverthetopfloor.com

Реч „Бутан“ вероватно на санскриту значи „планински регион“, али постоји могућност и да значи „крај Тибета“, што има смисла. Званично име, оно које они сами користе, међутим није Бутан већ Друк Јул што значи „Земља змаја“ али значи и „Змајски народ“.

Неколико невероватних чињеница говори у прилог тези да је Бутан најсрећнија земља на свету:

1. То је прва држава у свету која заштиту животне средине има као уставну облигацију. 60 одсто територије законски у сваком тренутку мора да буде под шумом. Тренутно тај проценат износи 72 одсто.

2. Престоница Тимпу је један од два главна града у Азији у којој не постоји семафор (други је Пјонгјанг). Када су власти поставиле један, читав народ је устао на ноге, па су га уклонили.

3. Бутан је једина држава на свету у којој је забрањена продаја дувана.

4. Свако ко убије црновратог ждрала, који је угрожен и за Бутанце верски света птица, суочен је са доживотном робијом. Заправо, ово ће се десити свакоме ко убије било коју заштићену животињу.

5. Бутан је последња земља на свету која је увела телевизију и Интернет, и то 1999. године. Мобилна телефонија је стигла у ово хималајско краљевство тек 2003. године.

6. Први страни туристи су дошли у Бутан тек 1974. године.

7. Бутан је једина земља на свету која је „угљо-одводна“, односно која апсорбује више угљендиоксида него што га производи.

8. Једина су држава на свету којој је највећи извозни производ обновљива енергија.

фото: Wanderluxe

9. Пластичне кесе су забрањене од 1999. Уместо њих користе се памучне, у потпуности биоразградиве.

10. Као националне спортове, „Змајски народ“ види стреличарство и пикадо.

11. Сви грађани званично постају годину дана старији за Нову годину, па тако нико не може да заборави нечији рођендан.

12. Бутанци су, за разлику од Европљана, задржали веровање у моћ фалуса и имају дугу традицију његовог цртања на својим кућама, како би се поспешила плодност и донела срећа.

13. За сваки дан боравка у Бутану страни туристи морају да издвоје од 200 до 300 долара. То је цена за хотел са четири звездице, све оброке, транспорт, водича и возача. Али, пиће се додатно плаћа. Од укупног износа 65 долара прилаже се за финансирање образовног и здравственог система. На тај начин туристи помажу локалној заједници.

14. У Бутану је забрањена градња зграда виших од пет спратова.

15. Влада Бутана је основала Министарство за срећу, јединствено у свету. У члану 9. Устава Бутана стоји да је право на срећу загарантовано сваком грађанину те земље. Бутан је једини на свету увео „Бруто националну срећу“, као званично мерило друштвеног напретка.

Извор : Wikipedia, Туристичке понуде Азије, „Телеграф“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости