Повежи се
На врх

11 ЧИЊЕНИЦА КОЈЕ НИСТЕ ЗНАЛИ О СТЕФАНУ НЕМАЊИ! Ево чији је био потомак и против кога је водио ПОСЛЕДЊИ РАТ

Представљамо вам 11 занимљивости о Стефану Немањи
Стефан Немања је један од наших најистакнутијих владара, био је велики жупан Рашке и родоначелник династије Немањић, а ево 11 чињеница о њему које вам можда нису познате.

1. Потомак Вукановића

Стефан Немања је потомак породице Вукановић која је била једна од владајућих династија тог времена.

2. Отац Завида

Име његовог оца је било Завида. Он је био властелин, а о његовом животу нема много података, али претпоставља се да се због сукоба са рођацима склонио из Рашке у Зету.

3. Порекло супруге непознато

Тачно порекло супруге Стефана Немање, Ане не може се тачно утврдити, али постоји више верзија. По једним подацима она је била ћерка босанског бана, а по неким изворима њено порекло је руско, док је по Троношком родослову, Ана потомак француског краља.

 

4. Најмлађи син

Стефан Немања је имао четири старија брата: Тихомира, Страцимир и Мирослава. Такође имао је и две сестре, једна се звала Војслава, док другој име није познато.

5. Сукоби са браћом

Иако је био најмлађи брат Стефан Немања је добио од византијског цара Манојла И Комина област „Дубиочицу“.

Непосредно после тога почео је изградњу Манастира Светог Николе у Куршумлији, а његова браћа су почела да негудују јер се није консултовао са њима.

Вероватно су главни разлози незадовљства његове браће биле његове претентзије ка титули „Великог жупана“.

У једној од међусобних битки у Ситници се удавио његов брат Мирослав. Годинама касније Стефан Немања се измирио са својом браћом.

6. Последњи рат

Последњи рат, Немања је водио, против Мађара, који су напали Рашку. Он се одвијао од 1192. до 1193. године. Тачни детаљи сукоба нису познати, али зна се је наша војска добила помоћ од Византије. Сукоб се окончао без већи територијалних промена.

7. Верска политика

Стефан Немања ће остати упамћен као побожан владар. Саградио је велики број манастира и цркава. У исто време је гајио добре односе са Римским царством, а у његовој држави је боравило и одређени број католика.

8. Студеница

Стефан Немања је саградио Манастир Студеница један од наших највећих и најбитнијих манастира. Његове мошти су пренесени у овај храм, када је његов најмлађи син успео да помири своја два старија брата Стефана и Вукана.

9. Ломио се коме да преда власт

Када је одлучио да више не буде владар, дуго је размишљао коме ће предати трон. Вукан је био његов старији син, и претпостављало се да ће он бити нови владар.

Стефан Немања се ипак одлучио за Стефана, за којег је мислио да је мудрији, а и брак са синовицом византијског цара Евдокијом је такође био од значаја да Стефан преузме власт.

10. Растко Немањић мезимац

Његов најмлађи син је био Расто Немањић, кога сви знамо као Светог Саву. Растко је на овај свет дошао када су Стефан Немања и Ана били у позним годинама, и када нису мислили да ће имати још деце.

Он је био њихов мезимац, те родитељи нису желели да њихово најмлађе дете крене путем за који се одлучио.

На крају је и сам Стефан Немања одлучио да следи мисију свог детета, када се замонашио после предаје власти Стефану.

11. Мит о светлости за време смрти Стефана Немање

Постоји мит да је у тренутку смрти Стефана Немање просторију у којој се налази обасјала светлост.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја